Resepi Nugget Ayam Homemade ~ Sedap Giler

Assalamualaikum.. hai semua.. da lama sangat tak update blog.. buzy sangat sampai tak sempat nak menulis.. huhu.. Dari malam tadidok pikir nak masak apa la untuk Kak long Khaulah esok pagi.. Pikir punya pikir akhirnya dapat.. Jadi, pagi nie nak masak nugget ayam homemade.. memang sedap giler.. da la sedap pastu senang pulak tu.. En. hubby siap cakap nanti kalau ada event apa-apa boleh la masak nugget nie.. hahaha.. Kita ok je sebab senang sangat..


Tengok pun da terliur..!! belum rasa lagi.. huhu..

Tapi sebelum masak tu kena la sarapan dulu kan.. macam biasa la kita mesti makan esp+chinch shake+ oat.. pas makan, supplement b complex, vita c dengan vita lea jangan lupa makan.. Baru la ada tenaga nak masak.. bukan setakat tu je, perut pun tak lapar, zat pun cukup.. yang paling best tak rasa letih dan lesu.. Bila badan sihat, rasa bersyukur sangat sebab boleh buat apa sahaja.. Jadi, kawan-kawan kena pastikan badan tu sihat yer.. panjang pulak kita berceloteh, resepinya tak tulis lagi.. hihi..Ok, jom kita tengok macam mana nak buat nugget ayam nie..

Resepi Nugget Ayam

1- Dada ayam dalam 4 ketul (optional nak banyak mana)
2- 2-3 ulas bawang putih ( cincang halus)
3- 3 sudu besar tepung gandum (bergantung banyak mana dada ayam)
4- 1 sudu kecil lada sulah
5- 1 biji telur
6- breadcrum / serbuk roti
     ( cara nak buat serbuk roti = bakar roti pastu blender sampai jadi serbuk)
7- garam secukup rasa

Cara-cara nak buat Nugget Ayam

1- Dada ayam dicincang dan di blender, letak ke dalam mangkuk dan ketepikan. Saya guna blender biasa
    je..
2- Kemudian letak bawang putih yang dah di cincang ke dalam ayam tadi..


3- Masukkan lada sulah, tepung gandum dan garam secukupnya.. Kemudian gaulkan hingga sebati..


4- pastu boleh la buat bentuk ikut cita rasa sendiri.. kalu tgn ,elekit boleh la sapukn sikit minyak pada tangan
    dan buat bentuk.. pastikan korang leperkan lepas da buat bentuk sebab nanti kalu dah goreng nugget nie
    akan kembung sikit..
5- celup dengan telur dan gaulkan ke dalam breadcrum/ serbuk roti.


6- goreng dengan api sederhana.. Dah masak angkat dan toskan..

Dah siap nugget ayam untuk Kak Long Khaulah.. Senang kan..!! Masak senang makan pun senang sekejap je da habis..


Dah la senang pastu sedap pulak tu.. Kak long Khaulah makan sedap jer.. bangun - bangun pagi tadi terus makan.. Da la tak mandi lagi masa tu..


Sedapnya dia makan..

 Ok, sampai sini saja nak share kat korang semua.. Lain kali saya share resepi lain pulak yer.. Selamat mencuba..!! Assalamualikum... ;-)

MENARIK DI BLOG SAYA:
- DIARI SITI RUQAIYAH 313
- NUTRISI UNTUK IBU

LAGI ARTIKEL MENARIK

2 comments